Hvem er vi
I august 2008 blev Danmarks første nationalpark indviet i Thy.
Omtrent på samme tid opstod ideen med at skabe et bolsjemuseum, da fremstillingen af bolsjer er meget populær i Danmark. I mange landsdele findes der stadigvæk bolsjemagere, der fremstiller håndlavede bolsjer som i gamle dage.
Grundstenen til udstillingen leverede en gammel tysk konditormester, der stillede to historiske bolsjemaskinder og forskellige sukkerforme til rådighed.
Vi søgte efter eksponater, opsporede dem i hele verden og samlede dem. Gamle bolsjedåser, indpakninger, reklamematerialer, brochurer, kataloger mm fra kendte slikfirmaer så som Haribo, Kaiser, Krügerol, Läckerol og fra andre ikke mere eksisterende bolsjefabrikanter.
Vore efterforskninger omfattede også kendte slikfabrikanters skæbne og historie. Firmaet Haribo, som er så populært i Danmark, at mange tror, det er et dansk firma, bidrog til samlingen med originale forme fra dets vingummiproduktion.
Vingummebamsefrabrikantens firmahistorie gav egentlig den afgørende ide til den rigtige beliggenhed for udstillingen.
Hans Riegel, Bonn, som grundlagte firmaet, var efter 1. verdenskrig sammen med sin kone begyndt af fremstille slik i en gammel lade.
I analogi med historien, blev vi hurtigt enige om, at vort gammel gård være det rigtige sted for et museum, der drejede sig om slik.
Hedegaard, der blev bygget i 1850, og som dengang var en af de største herregårde i Thy, er den helt rigtige kulisse for det første og eneste bolsjemuseum i Danmark.
Efter at landsbrugsdriften var blevet nedlagt i begyndelsen af 1980´erne, og gården efterhånden forfaldt mere og mere, blev den opkøbt og restaureret i 1999.
Denne gård, der ligger direkte ved nationalparken, etablerede sig i løbet af årene mere og mere som mødested for lokale og internationale gæste og husede nu Danmarks mindste savvaerk.
I 2002 opstod en lille lysproduktion, hvor man fremstillede de originale spindelvævslys.
Hvor savværket og lysproduktionen var blevet indrettet i den tidligere kostald, så var gårdens lade den rigtige sted for bolsjemuseet, især da Hedegaard over hele landet havde skabt sig et godt ry og var blevet en publikumsmagnet i regionen.
I efteråret 2009 åbnede Bolsjemuseet sinde døre og blev i løbet af kort tid en kæmpesucces.
På grund af den store interesse for udstillingen blev det hurtigt klart, at gæsterne ønskede at se de gamle historiske maskiner i aktion. De var efter mere end hundrede år stadigvæk funktionsdygtige.
I det følgende år blev museet udvidet med et præsentationskøkken, der påbegyndte sit arbejde.
Den 6. december 2017 opståede en voldsomt ildebrand. Det viste sig senere, at det var en kortslutning i et strømførende kabel, der startede branden. Udover bolsjemuseet nedbrændte også en anden del af gården. Her var Svankærs lille Savværk og Lysstøberi ind.
Efter en kort emotionel periode valgte vi at genopbygge bonbonmuseet.
Omkring to måneder efter branden, var der masser af byggeaktivitet på gården. Byggetilladelsen var i hus, forsikringspengene ligeså, og genopførslen var i fuld gang.
Undervejs i mareridtet fik vi støtte fra nær og fjern.
Og når man handler, så kommer humøret lige så stille igen.
105 dage efter at museet stod i flammer var der rejsegilde på det nye Bonbonmuseum, der genstår med stor hjælp fra lokalområdet.
Vi glædede os til at slåede døren op igen til den store genåbning den
1. juli 2018.